nisu bezopasne

Elektronske cigarete mogu oštetiti pluća nakon samo 10 minuta!

pušenje
Reuters
04.09.2012.
u 13:08

Ni pušenje elektronskih cigareta nije bezopasno kako se mislilo. I one mogu oštetiti pluća...

 

Pušači koji žele smanjiti ili u potpunosti prekinuti s cigaretama često posežu za instantnim rješenjem − elektronskim cigaretama koje rade na principu uvlačenja vodene pare.

No znanstvenici su otkrili da to nije idealno rješenje za prestanak pušenja. E-cigarete mogu oštetiti pluća jer sprečavaju uzimanje dovoljno kisika i uzrokuju otpor zraka u plućima. Stoga je i apsorpcija kisika u krvotok manja, što može uzrokovati oštećenje dišnih organa. E-cigarete su, prema istraživanju atenskih znanstvenika, uzrokovale povećanje otpora dišnih puteva u samo deset minuta dok su ispitanici pušili e-cigaretu.

− E-cigarete odmah nakon pušenja uzrokuju vidljiva oštećenja na plućima − upozorava Christina Gratziou, predsjednica Europskog odbora za kontrolu duhanskih proizvoda. Tvrdi da su zato e-cigarete, iako marketinški popraćene kao sigurne, zapravo potencijalno opasne po zdravlje.

Popularnost su e-cigarete stekle zbog mogućnosti pušenja u zatvorenim prostorima jer se njima uvlači i ispuhuje vodena para, dok je drugi razlog dozirana razina nikotina koja se unosi u tijelo. Nadalje, nema neugodnog zadaha i na taj se način štedi novac, no znanstvenici svejedno upozoravaju da se u nikotinskoj pari nalaze tvari koje se povezuju s razvojem raka.

 

Komentara 2

FE
Felicijen
15:10 04.09.2012.

Sutra će otkriti da i obična voda zapravo škodi pa da je najbolje piti gemište....

Avatar babas
babas
15:44 04.09.2012.

Studiju o štetnosti elektroničkih cigareta je naručila duhanska industrija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije